Vitamín D, důležitější, než si myslíte

Vitamín D je pro náš život velmi důležitý, někoho možná překvapí, jak moc. Při jehož nedostatku mohou dokonce vznikat vážné problémy a u dětí nemoc zvaná křivice a to i v dnešní době.

Má vliv na metabolismus vápníku a fosforu. Je tedy nezbytný pro správný růst a vývoj kostí, ale také pozitivně ovlivňuje imunitní systém člověka, chrání především proti respiračním infekčním chorobám, prokázaný vliv je i v oblasti nádorového bujení a v má se za to, že hraje roli i při onemocnění roztroušenou sklerózou.

Vyskytuje se v rybím tuku, játrech či vaječných žloutcích. Obecně ale těchto potravin nepřijímáme tolika a tak často, aby denní potřebu pokryla.
Přirozeně vzniká v kůži, naše tělo si ho tedy dokáže samo vytvořit, ale pouze za předpokladu dostatečného slunečního záření, konkrétně UVB záření, to znamená, že člověk by se měl pravidelně vystavovat slunci.

Stačí vystavit plochu kůže o velikosti dlaně cca na půl hodiny každý den.
Pozor ale, oblačnost a mraky snižují prostupnost záření, takže na podzim a hlavně v zimě, už to je s vytvářením vitamínu D horší. Ale paradoxně i v létě může hrozit jeho nedostatek, pokud totiž používáte celý den krémy s vysokým ochranným faktorem, které chrání především před UVB zářením, tělo nemá šanci si vitamín tvořit.

Nedostatek i nadbytek, obojí škodí

Doporučená denní dávka vitamínu D je pro děti, těhotné, kojící a osoby do 25 let kolem 10μg na den, od 25 let 5 μg. V současné době, se ale názory odborníku liší a podle některých toto jsou doporučené minimální hodnoty.
Z letních měsíců, kdy jsme na slunci nejvíce, si ho zvládne tělo uchovat a až do měsíců podzimních. Přes zimu ale hrozí nedostatek.

Zejména u malých dětí v prvním roce se doporučuje dodávat tento vitamín v umělé forměv podobě olejových kapek.  Přípravků je několik, většinou se jedná o potravinové doplňky a je nutné ohlídat dávkování, jako léčivý přípravek je schválen pouze jeden.

Problémy při nedostatku
Při nedostatku hrozí vážné zdravotní komplikace, měknutí kostí, lámavost, odvápňování.  U dětí může dojít k jejich špatnému vývoji a onemocnění zvaném Křivice či k špatně zarůstající fontanele u batolat. Taktéž se může projevit zvýšenou kazivostí zubů a celkově oslabenou imunitou. Podle nejnovějších výzkumů souvisí nedostatek vitamín D s Roztroušenou sklerózou.


 
 
Problémy při nadbytku
Obzvlášť u tohoto vitamínu se musí dbát na přesné dávkování. Při nadbytku, který hrozí už po 1 – 3 měsících užívání vysokých dávek, hrozí hyperkalcémie, nadbytek vápníku a jeho usazování např. v ledvinách, kdy hrozí jejich selhání a kostnatění měkkých tkání. Předávkování ale nehrozí při přirozené tvorbě v kůži, zde působí regulační mechanismy.