Moře na talíři


Mořské plody neboli dary moře zahrnují veškeré potraviny, které jsou získané z mořských živočichů. Patří mezi ně tedy ryby, hlavonožci, mlži, krevety, humři či sumýši. Někteří mezi mořské plody nezařazují ryby. Největší oblibě se mořské plody těší přirozeně v přímořských státech. Zkuste si jednou dopřát oběd či večeři s mořskými plody v dobré restauraci. Překonejte své předsudky a budete příjemně překvapeni!
čerstvé krevety


·         Kalamáry


Jedná se o maso z olihní či sépií. Čerstvé kalamáry jsou skutečnou lahůdkou, mají totiž bílé, tužší, nasládlé maso. Podávat se mohou buď jednoduše s česnekem a citronem či je můžete obalit v těstíčku a smažit. Další možností je, že kalamáry naplníte, to však vyžaduje trochu zručnosti.


·         Chobotnice


Tento hlavonožec, jenž je vybaven chapadly s přísavkami, se u nás nejběžněji prodává v mražené podobě. Chobotnici můžete upravovat rozličnými způsoby, její maso je opět tužší, a tak mu svědčí spíš delší tepelná úprava. Nejčastěji se konzumují chapadla.  Může být i součástí sushi.
smažená chobotnice


·         Ústřice, slávky


Mlži, kteří mají tělo chráněné lasturou, patří podle gurmánů k opravdovým lahůdkám. Jejich maso má typickou slanou příchuť moře. Důležité je konzumovat čerstvé plody, jejichž lastury jsou vlhké a lesklé! Na jejich otevření použijte speciální nůž. K dochucení se používá citronová šťáva, pepř či zálivka s octem. Je možné podávat je i tepelně upravené. Slávky i ústřice obsahují řadu zdraví prospěšných látek.


·         Krevety


Krevety patří mezi opravdové hvězdy z řad mořských plodů. Jsou velmi lahodné, zdravé a jejich příprava nevyžaduje mnoho času. Stačí Vám doslova pár minut a můžete je servírovat. Poddávají se buď oloupané, což Vám zajistí pohodlnější konzumaci. Pokud je však budete tepelně upravovat ještě se skořápkou, nehrozí Vám jejich vysušení.


·         Humři


Někoho možná od konzumace humrů odradí představa, že se do vroucí vody vkládají ještě živí tvorové. Uvařený humr má červenou barvu a je třeba ho rychle ochladit. Jejich maso je neskutečně lahodné, a tomu odpovídá i cena humrů. Připravuje se na několik způsobů. Nejznámější je pak sytá lahodná polévka, která se nazývá bisque. Pokud dáváte přednost jednodušším jídlům, můžete vyzkoušet italskou specialitu, humra se špagetami.