Moře na talíři

Mořské plody neboli dary moře zahrnují veškeré potraviny, které jsou získané z mořských živočichů. Patří mezi ně tedy ryby, hlavonožci, mlži, krevety, humři či sumýši. Někteří mezi mořské plody nezařazují ryby. Největší oblibě se mořské plody těší přirozeně v přímořských státech. Zkuste si jednou dopřát oběd či večeři s mořskými plody v dobré restauraci. Překonejte své předsudky a budete příjemně překvapeni!
čerstvé krevety


·         Kalamáry


Jedná se o maso z olihní či sépií. Čerstvé kalamáry jsou skutečnou lahůdkou, mají totiž bílé, tužší, nasládlé maso. Podávat se mohou buď jednoduše s česnekem a citronem či je můžete obalit v těstíčku a smažit. Další možností je, že kalamáry naplníte, to však vyžaduje trochu zručnosti.


·         Chobotnice


Tento hlavonožec, jenž je vybaven chapadly s přísavkami, se u nás nejběžněji prodává v mražené podobě. Chobotnici můžete upravovat rozličnými způsoby, její maso je opět tužší, a tak mu svědčí spíš delší tepelná úprava. Nejčastěji se konzumují chapadla.  Může být i součástí sushi.
smažená chobotnice


·         Ústřice, slávky


Mlži, kteří mají tělo chráněné lasturou, patří podle gurmánů k opravdovým lahůdkám. Jejich maso má typickou slanou příchuť moře. Důležité je konzumovat čerstvé plody, jejichž lastury jsou vlhké a lesklé! Na jejich otevření použijte speciální nůž. K dochucení se používá citronová šťáva, pepř či zálivka s octem. Je možné podávat je i tepelně upravené. Slávky i ústřice obsahují řadu zdraví prospěšných látek.


·         Krevety


Krevety patří mezi opravdové hvězdy z řad mořských plodů. Jsou velmi lahodné, zdravé a jejich příprava nevyžaduje mnoho času. Stačí Vám doslova pár minut a můžete je servírovat. Poddávají se buď oloupané, což Vám zajistí pohodlnější konzumaci. Pokud je však budete tepelně upravovat ještě se skořápkou, nehrozí Vám jejich vysušení.


·         Humři


Někoho možná od konzumace humrů odradí představa, že se do vroucí vody vkládají ještě živí tvorové. Uvařený humr má červenou barvu a je třeba ho rychle ochladit. Jejich maso je neskutečně lahodné, a tomu odpovídá i cena humrů. Připravuje se na několik způsobů. Nejznámější je pak sytá lahodná polévka, která se nazývá bisque. Pokud dáváte přednost jednodušším jídlům, můžete vyzkoušet italskou specialitu, humra se špagetami.

 

Moře na talíři
Ohodnoťte příspěvek